Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Δύο προτάσεις για προγραμματισμό στο Γυμνάσιο (και την Α΄ Λυκείου)

Πιθανόν να κομίζω γλαύκας ες Αθήνας για κάποιους, ή άλλοι να έχουν ήδη αποφασίσει· ωστόσο, ίσως υπάρχει ακόμη προβληματισμός, ή διάθεση για πειραματισμό, για την επιλογή του κατάλληλου περιβάλλοντος - γλώσσας προγραμματισμού για το Γυμνάσιο αλλά και την Α΄ Λυκείου, ιδιαίτερα για όσους συναδέλφους βρίσκονται σε εργαστήρια με Windows.




Κατευθείαν από τα εργαστήρια της «πολυαγαπημένης» :-p Microsoft μας έρχεται η Small Basic (που δεν πρέπει να μπερδέψουμε με την άλλη GNU SmallBASIC). Έχει ένα εξαιρετικά λιτό περιβάλλον, επιτρέπει προγραμματάκια από την πρώτη διδακτική ώρα, χωρίς απαιτήσεις χρονοβόρας πληκτρολόγησης από το μαθητή. Καλύπτει όλες τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού, κι όλα αυτά με 15 μόνο keywords. Α, έχει φυσικά και χελώνα! Η έκδοση 0.6 είναι σταθερή -διορθώθηκαν αρκετά bugs- και ήδη μπορεί κανείς να βρει μια μικρή κοινότητα χρηστών που έχει ιδέες και παραδείγματα.

Τρέχει άνετα σε μηχανήματα με χαμηλές προδιαγραφές hardware, όμως, απαιτεί Windows XP ή Vista, και .NET Framework 3.5 Service Pack 1. Αν το τελυταίο σας λείπει, κατεβάστε τα μεγάλα εκτελέσιμα αρχεία offline εγκατάστασης, κι ετοιμαστείτε για μια χρονοβόρα εγκατάσταση. Δεν θυμάμαι αν χρειάστηκε πριν να περάσει από validation το λειτουργικό.




Η δεύτερη πρόταση, για να ξορκίσουμε το κακό :-) , είναι μια python· πληρέστατη, αλλά σε μορφή χελώνας. Η PythonTurtle μπορεί να βρίσκεται ακόμη στην έκδοση 0.1, όμως προσφέρει ένα πλήρες διαδραστικό κέλυφος Python, στο οποίο μπορούμε να κάνουμε ό,τι και με την πρότυπη γλώσσα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει εγκατεστημένο εκ των προτέρων τίποτε σχετικό με python, καθώς το εκτελέσιμο εγκατάστασης θα φροντίσει να στηθεί ό,τι απαιτείται. Τέλος, οι πιο τολμηροί μπορούν να παίξουν και με τον κώδικα της εφαρμογής που τους διατίθεται.

Προφανώς, με τις παραπάνω προτάσεις δεν θέλω να αρνηθώ άλλες «logo-ειδείς» ή όχι γλώσσες προγραμματισμού Ελεύθερου/Ανοικτού Λογισμικού, είτε για Linux/KDE είτε για Windows/KDE.

1 σχόλιο:

Πανσεληνάς Γιώργος είπε...

Περικλή ευχαριστούμε..
Μια ακόμα πρόταση για το Εφαρμογές Πληροφορικής Α΄ Γενικού Λυκείου και για την Γ' Γυμνασίου (συμπληρωματική της Logo) είναι το Scratch.
Σας αναρτώ κάποιες διευθύνσεις.
Θα κοιτάξω να το δούμε πιο αναλυτικά σε κάποια συνάντηση-σεμινάριο ή ημερίδα μέσα στη χρονιά.

Ενδεικτικές διευθύνσεις για όσες/όσους θέλουν να το ψάξουν
http://scratch.mit.edu/


http://grscratch.blogspot.com/
http://makolas.blogspot.com/