Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Μαθητικός υπολογιστής - τοπικά ασύρματα δίκτυα σχολείων

-------- Αρχικό Μήνυμα --------
Θέμα: [SCH-TE: 4186] Μαθητικός υπολογιστής - τοπικά ασύρματα δίκτυα σχολείων
Ημερομηνία: Mon, 19 Oct 2009 12:46:10 +0300
Από: Paraskevas Michael
Προς: SCH_TE

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε (κυρίως από ΠΛΗΝΕΤ) ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση του μαθητικού υπολογιστή στο Διαδίκτυο μέσω του ΠΣΔ.

Από την επισυναπτόμενη εγκύκλιο ΥΠΕΠΘ δεν προκύπτει σύνδεση του μαθητικού υπολογιστή στο Διαδίκτυο από το χώρο του σχολείου. Όμως, τα σχολεία δέχονται (και ορισμένες φορές αποδέχονται) προτάσεις (από καταστήματα) για την κατασκευή ασυρμάτων δικτύων στα σχολεία. Αν η δικτύωση αυτή γίνει χωρίς μελέτη και σχεδιασμό, τότε μπορεί να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα, κυρίως ασφάλειας, καθώς ενδέχεται να αποκτήσουν πρόσβαση στο ΠΣΔ μη-εξουσιοδοτημένα άτομα, γεγονός που καταλύει τη βασική αρχή λειτουργίας του ΠΣΔ.

Επιπλέον, η χωρητικότητα της γραμμής πρόσβασης πρέπει να είναι επαρκής για να υποστηριχθεί ποιοτικά ένας μεγάλος αριθμός υπολογιστών, διαφορετικά ίσως πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις (π.χ. application accelerator/optimizer ή local proxy/cache). Το ερώτημα αυτό για να απαντηθεί από το ΠΣΔ, απαιτεί γνώση του (εκπαιδευτικού) περιεχομένου που είναι επιθυμητό να μοιραστεί στους μαθητές μέσω Διαδικτύου.

Ένα ακόμα θέμα σχετίζεται με θέματα ακτινοβολίας που θέτουν ορισμένοι γονείς. Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση και κάλυψη και σε αυτό.

Με βάση τα παραπάνω και το γεγονός ότι στο εκπαιδευτικό σενάριο χρήσης των μαθητικών υπολογιστών δεν προβλέπεται σύνδεση στο Διαδίκτυο, προτείνω να ενημερώνουμε τα σχολεία να μην προχωρούν σε κατασκευή τοπικών ασυρμάτων δικτύων μέχρι νεώτερης οδηγίας.

Με εκτίμηση
Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς
Αναπλ. Διευθυντής Τομέα Δικτυακών Τεχνολογιών
Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών
Οδός Ν.Καζαντζάκη, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ρίο, TK-26504

Δεν υπάρχουν σχόλια: