Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ιδέες για αξιοποίηση των Wikis και των Blogs (?) στην εκπαιδευτική διαδικασία

  • Οδηγοί μελέτης από ομάδες μαθητών για τους συμμαθητές τους και για τους ίδιους: κάθε ομάδα προετοιμάζει τον οδηγό για μια πτυχή του θέματος ή η ευθύνη περιστρέφεται ανά τρίμηνο/τετράμηνο. Για παράδειγμα «Διαδικασία επίλυση αλγοριθμικού προβλήματος», «Λύση συγκεκριμένου αλγοριθμικού προβλήματος ή προβλήματος δικτύωσης μιας επιχείρησης». Ανταλλαγή διαφορετικών προσεγγίσεων!
  • Λεξιλόγιο και παραδείγματα χρήσης των λέξεων από μαθητές  (σε εξέλιξη σε όλη τη διάρκεια του έτους). 
  • Λεξιλόγιο επιστημονικών όρων Πληροφορικής το οποίο διαμορφώνεται από τους μαθητές χρησιμοποιώντας εικόνες (πχ από το Flickr) και συνδέσμους σε άλλες ιστοσελίδες για εκτεταμένες πληροφορίες πάνω στους όρους.
  • Το wiki ως οργανωτικό και πνευματικό επίκεντρο της τάξης (http://aristotle-experiment.wikispaces.com/) - αναθέσεις εργασιών, σχέδια εργασίας, συλλογικές-συνεργατικές δραστηριότητες, Επεξηγηματικά κείμενα, κλπ. 
  • Τα προϊόντα των ερευνητικών έργων, συνεργατικά σχέδια εργασίας: ιστορικές μάχες, η ιστορία των υπολογιστών, καλλιτεχνικά κινήματα, οι κλιματικές αλλαγές, και πρόληψης ασθενειών, «μια μέρα στον κόσμο» γραμμένη από διαφορετικά σχολεία σε διαφορετικά μέρη κ.λ.π. Να θυμάστε ότι τα προϊόντα δεν χρειάζεται να είναι μόνο σε γραπτό κείμενο. Μπορούν να περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά αρχεία, εικόνες, βίντεο, κλπ. Η δημιουργία μιας οργανωτικής δομής για το περιεχόμενο είναι ένα σημαντικό μέρος, αν το έργο. 
  • Μια σχολιασμένη συλλογή παραδειγμάτων από το μη σχολικό κόσμο: τηλεόραση και καθημερινή ζωή, οι φίλοι μου, ο αθλητισμός, η βία, το άλλο φύλλο κ.λπ. με εικονογράφηση, όπου αυτό είναι δυνατόν. 
  • Ένας τόπος διαμοιρασμού συμπληρωματικών ή ανακεφαλαιωτικών πληροφοριών και σχολίων σχετικά με σημαντικές έννοιες πριν από γραπτές δοκιμασίες ή τελικές εξετάσεις.
  • Ένας τόπος όπου οι μαθητές προσθέτουν τις δικές τους παρατηρήσεις σχετικά με τους τρόπος που η σχολική γνώση διαχέεται στην καθημερινή τους ζωή. Για παράδειγμα, ένας μαθητής μπορεί να γράψει για το πώς μια αλγεβρική εξίσωση τον βοήθησε να κάνει τομές σε ένα ξύλο ώστε να φτιάξει κάτι . Η΄ που χρησιμοποίησε αλγοριθμική σκέψη για λύσει ένα πρόβλημα της καθημερινής ζωής.
  • Ένα οδοιπορικό της τάξης από μια εκδρομή ή από μια φανταστική εκδρομή, ίσως στα πλαίσια μιας σχολικής δραστηριότητας.
  • Άρθρα από μαθητές που απουσιάζουν από την τάξη (ίσως σε ταξίδι) για θέματα που έμαθαν πριν φύγουν: θηλαστικά που είδα στο δρόμο για την Disney, στοιχεία Γεωγραφίας, Ιστορίας, Κοινωνιολογίας.
  • Μια λίστα από FAQ για ένα συγκεκριμένο θέμα- Μάθημα. Οι μαθητές θέτουν ερωτήσεις, απαντούν και επεξεργάζονται συλλογικά τις απαντήσεις. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η διαδικασία μπορεί να FAQ υποκαταστήσουν πλήρως τις παραδοσιακές δραστηριότητες στην τάξη, ιδίως αν παρεμβάλετε κάποιες δικές σας ερωτήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει συνεχής πρόσβαση στο διαδίκτυο σε καθημερινή βάση.

2 σχόλια:

sifis pirounakis είπε...

ΚΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΑΛΛΑ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΩΡΕΣ......

Σταύρος Παπαδάκης είπε...

Proposal Suggests UK Students Study Wikipedia and Twitter
http://news.slashdot.org/article.pl?sid=09/03/27/0247205&from=rss