Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Σενάρια μαθήματος που εκπονήθηκαν τη σχολική χρονιά 2007-2008

Στη διάρκεια του σχολικού έτους 2007-2008 εκπονήθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής δύο σχολικές δραστηριότητες όπου ήμουν υπεύθυνη και είχα τον συντονισμό των εργασιών.
Η πρώτη σχολική δραστηριότητα είχε θέμα: «Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα» και εκπονήθηκε από δύο μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου στο διάστημα από 14-1-2008 μέχρι 5-5-2008. Αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου του προγράμματος αυτού επισυνάπτω στο φάκελο «Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα» μαζί με την εργασία των μαθητριών.
Η δεύτερη σχολική δραστηριότητα ήταν ένα σενάριο μαθήματος πάνω στο γνωστικό μου αντικείμενο. Συγκεκριμένα οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου ανέλαβαν να υλοποιήσουν το σενάριο μαθήματος με θέμα: «Έρευνα μαθητών Τάξης Β’ Γυμνασίου για τις ασχολίες των μαθητών τον ελεύθερο χρόνο τους καθώς επίσης και για τον χρόνο που αφιερώνουν εβδομαδιαίως για το αγαπημένο τους ανάγνωσμα» στο διάστημα από 14-1-2008 έως 7-5-2008. Αναλυτική περιγραφή αυτής της εργασίας επισυνάπτω στο φάκελο «Έρευνα μαθητών» μαζί με τις εργασίες των μαθητών.
Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης των παραπάνω δραστηριοτήτων ήταν:
α) Ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτουν οι μαθητές δεδομένου ότι το μάθημα της Πληροφορικής είναι 1 ώρα την εβδομάδα και κάτω από το βάρος της διδασκόμενης ύλης δεν πρόλαβαν όλα τα τμήματα της Β’ Γυμνασίου να υλοποιήσουν μέχρι τέλους την εργασία που αναφέρεται στην «Έρευνα μαθητών για τις ασχολίες τους τον ελεύθερο χρόνο τους». Έτσι επιλεκτικά σου στέλνω τις εργασίες των μαθητών που υλοποίησαν μέχρι τέλους το παραπάνω σενάριο μαθήματος.
β) Η πολύ συμπυκνωμένη ύλη της ενότητας που αναφέρεται στο φύλλο υπολογισμών και η μη αναφορά του παλιού σχολικού βιβλίου στο λογισμικό παρουσιάσεων (Power Point) δυσκόλεψε το έργο μου γιατί έπρεπε να αφιερώσω επιπλέον χρόνο να αναφερθώ στο συγκεκριμένο λογισμικό, ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν με άνεση να το χρησιμοποιούν.
γ) Ο πολύς μεγάλος αριθμός μαθητών που χρησιμοποιούν το εργαστήριο Πληροφορικής, λόγω συστέγασης του σχολείου μας με το Εσπερινό γυμνάσιο, δημιουργεί συχνά προβλήματα στη μη λειτουργία των υπολογιστών οπότε αυτό έχει ως συνέπεια να μην τηρούνται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα καθώς επίσης και να μην ολοκληρώνονται οι εργασίες από τους μαθητές.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μαρία Μαραγκουδάκη
Καθηγήτρια Πληροφορικής

Σενάρια μαθήματος - Δραστηριότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια: